Epidemiološke preporuke za obilježavanje 18. studenog, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio je epidemiološke preporuke za obilježavanje 18. studenog, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2020.

Općenite preporuke

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2020. u gradovima Hrvatske. Preporučuje se da jedinice lokalne samouprave organiziraju na svojim područjima obilježavanje Dana sjećanja na Žrtvu Vukovara 1991.-2020. kako bi se smanjilo okupljanje građana tijekom službenog programa 17. i 18. studenog u gradu Vukovaru.

Organizacija događaja i pozivanje uzvanika. Preporučuje se na dane 17. i 18. studenog 2020. organizirati isključivo ona događanja koja su predviđena protokolom obilježavanja 18. studenog – Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te ne dopustiti organizaciju ikakvih zasebnih ili pratećih kolateralnih događanja kako bi se broj osoba u gradu tih dana sveo na najmanju moguću mjeru. Prilikom pozivanja uzvanika organizatori i domaćini okupljanja informiraju uzvanike o važećim mjerama i daju upute i informacije. Preporučuje se da se na okupljanje ne pozivaju osobe starije životne dobi ili oboljeli od kroničnih bolesti. Organizator se obvezuje na pridržavanje svih trenutno važećih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na pojedine dijelove programa (primjerice organizacija profesionalnih umjetničkih izvedbi ili vjerskih slavlja).

Dolazak na mjesto događaja. Ne preporučuje se dolazak sudionika organiziranim prijevozom autobusima ili drugim prijevoznim sredstvom, no u slučaju organizacije prijevoza obvezuje se prijevoznike na vođenje evidencije putnika i pohranjivanje iste na 14 dana te pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na prijevoz putnika.

Mjerenje tjelesne temperature prije okupljanja. Svi sudionici okupljanja obvezni su kod kuće ujutro prije dolaska na mjesto događaja izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2°C ili ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), ne može sudjelovati u okupljanju
Također, osoba ne može sudjelovati na okupljanju bilo koje vrste:ako ima ukućana koji je u samoizolacijiako je u proteklih 14 dana boravila u inozemstvu, osim ako ima negativan test na PCR, ne stariji od 48 satiako je u proteklih 14 dana imala kontakt s osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusomako ima neki od sljedećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak zraka, grlobolja, curenje nosa ili gubitak njuha.Vidljive obavijesti i podjela akreditacija. Na ulazu u prostor objekta ili otvorenog prostora na kojem se odvija dio protokola, neposredno kod ulaza na vidljivom je mjestu potrebno postaviti obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite RH i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Akreditacije se trebaju poslati unaprijed uz poziv i uz letak koji će sadržavati informacije o općim preporukama koje su sastavni dio ovog dokumenta.

Maske za lice i dezinfekcija ruku. Obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski za sve sudionike. Sudionici moraju koristiti masku za lice ili medicinsku masku koja prekriva nos i usta i na otvorenom i zatvorenom prostoru. Uz to, na raspolaganju im stalno treba biti dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke. Tijekom boravka na okupljanju, preporučuje se čim češće dezinficirati ruke. Organizator okupljanja mora na punktovima na kojima će biti dostupno dezinfekcijsko sredstvo i maske za lice ili medicinske maske osigurati da se ne grupiraju sudionici u većim skupinama te da se prilikom podjele maski i dezinfekcije ruku održava čim veća moguća udaljenost između osoba
Fizički razmak. Za cijelo vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, fizički razmak između svih sudionika, uključujući i akreditirane osobe, na otvorenome treba biti najmanje 1,5 metar, a u zatvorenom prostoru 2 metra. Organizator je dužan paziti da za svakog sudionika ima isplanirano najmanje 4m2 prostora. Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primjenjivati između članova istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu. Zabranjeno je dolaziti u bliski fizički kontakt svim sudionicima, uključujući rukovanje.
Trajanje protokola i organizacija službenog dijela programa. U svrhu smanjenja rizika od širenja koronavirusa preporučuje se maksimalno skraćivanje protokolarnog programa te pozivanje minimalnog broja uzvanika. Razmak od 2 metra preporučuje se između i od izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima te je nužno osigurati da izvođači ne dolaze u bliski kontakt s ostalim sudionicima okupljanja, pa je nužno da razmak od pozornice do prvog reda sudionika bude najmanje 4 metra tijekom svih dijelova službenog programa u kojima je predviđeno sudjelovanje govornika, pjevanje ili sviranje instrumentima

Posluživanje hrane, napitaka, pića te podjela obroka. Zabranjuje se bilo kakva vrsta posluživanja hrane, napitaka, pića ili podjela obroka tijekom trajanja službenog dijela protokola.

Rad ugostiteljskih objekata. Tijekom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara rad ugostiteljskih objekata završava u 21 sat.

Klimatizacijski uređaji, uređaji za grijanje i ventilaciju. U slučaju da se dio programa iz bilo kojeg razloga mora odvijati u zatvorenom prostoru, opća preporuka za unutarnje prostore je održavanje fizičkog razmaka, obilježavanje sjedećih i stajaćih mjesta.

Skip to content