Vukovarski vodotoranj

Vukovarski vodotoranj, visinom od 50,33 m građen je od 1963. do 1968. godine na nadmorskoj visini od 156,33 m u tzv. „Najpar bašći“.

Vodotoranj su projektirali arhitekti Petar Kušan i Sergej Kolobov, prema projektnoj ideji izgradnje vodovodne mreže Alexandra Rosea. 

Danas je Vukovarski vodotoranj zaštićeno kulturno dobro kao tehnički i memorijalni spomenik.

DSC_6146

Vukovarski vodotoranj, titulu simbola hrvatskog zajedništva je opravdao kroz Domovinski rat, pretrpjevši više od 600 izravnih pogodaka od strane agresora, imitirajući prkos, duh i hrabro hrvatsko srce svih hrvatskih branitelja i braniteljica, koji su odolijevali napadima tada jedne od vodećih svjetskih vojnih sila i agresorskih paravojnih postrojbi, i to ne samo u Vukovaru već diljem Republike Hrvatske, za čiju su se neovisnost i slobodu na kraju izborili.

Inicijativom Grada Vukovara na čelu sa gradonačelnikom Ivanom
Penavom, prof., 2016. godine pokrenuta je donatorska akcija „Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva“ za projekt obnove i konzervacije Vukovarskog vodotornja.

Vukovarski vodotoranj svojim ranama i ožiljcima dokazuje uloženi napor i žrtvu svih Hrvatica i Hrvata za slobodnu Hrvatsku.

Povijest nam je dokazala da zajedništvom Hrvatska može izvojevati i izboriti pobjedu na svim frontama, bilo onim vojno–političkim ili sportskim ili bilo kojim drugim, i to je ono što predstavlja Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva.

DSC_6204

Vizualni identitet

„U pristupu rješenju imali smo na umu kompleksnost i sveobuhvatnost simbolike koju vukovarski vodotoranj ima za Hrvatsku. Cilj je bio doći do vizualnog snažnog, monumentalnog rješenja koje ima pomak od doslovnosti oblika vodotornja, a istovremeno prenosi poruku koju ovaj simbol daje”.

Toranj je direktno pogođen 640 puta, unatoč tome za cijelo vrijeme borbe za grad ostao je čitav i na istom mjestu. Elementi pokušaja njegove destrukcije postali su dio njegove cjelovitosti. Taj put je slijedio i arhitektonski projektni tim u svom rješenju.

“Osnovna ideja ovog rješenja je prikazati da je upravo pokušaj destrukcije i ranjavanja grada i njegovog simbola ono što je narod snažnije povezalo i dodatno ojačalo. Oduzimanjem elementa, krugova koji simboliziraju projektile iz jednog kvadrata te njihovim premještanjem u okvir novog, prikazujemo upravo tu ideju”.


Kazinoti&Komenda

Skip to content